16 Ιουν 2018 @ 11:00 εώς 12:00

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018 περιδιαβαίνουμε στο αστικό παρελθόν της Αθήνας.

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου διοργανώνουν θεματικό περίπατο με αφορμή το νέο βιβλίο του Νίκου Βατόπουλου Περπατώντας στην Αθήνα. Ο γνωστός δημοσιογράφος και αθηναιογράφος μάς ξεναγεί στην αστική ιστορία της πρωτεύουσας, συστήνοντάς μας κτίρια που φέρουν μνήμες και βιώματα. Μια περιπλάνηση σε περιοχές της πόλης μας και στα κτίριά τους, στην ιστορία τους και στις πιθανές δυνατότητες ανάδειξης και αξιοποίησής τους.

Το ραντεβού μας δίνεται στις 11 το πρωί, στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ασκληπιού 18), για να περπατήσουμε στη Νεάπολη, τη συνοικία που οργανώθηκε πάνω από το Πανεπιστήμιο και οριοθετείται ανάμεσα στο Κολωνάκι και τα Εξάρχεια.

Βασικές οδοί της Νεάπολης είναι η Ασκληπιού, η Μαυρομιχάλη, η Ιπποκράτους, η Χαριλάου Τρικούπη. Σε αυτό το κομμάτι της Αθήνας, ο Νίκος Βατόπουλος θα μας επανασυστήσει μεταξύ άλλων μια μεγάλη ποικιλία ιδιωτικής αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, καθώς τα περισσότερα σπίτια από τον 19ο αιώνα δεν διασώζονται.

Στα όρια της Νεάπολης προς την Ακαδημίας θα συνεχίσουμε με τα μεγάλα δημόσια οικοδομήματα που αποτελούν τον πυρήνα της πνευματικής Αθήνας του 19ου αιώνα, όπως η Τριλογία, το Πνευματικό Κέντρο, το κτίριο Κωστή Παλαμά, το Χημείο.

Στον περίπατο θα σταθούμε επίσης και σε πολλά ανώνυμα δείγματα αθηναϊκής αρχιτεκτονικής.

Τερματικός σταθμός μας ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στην Ιπποκράτους 118, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις εντυπώσεις από τη διαδρομή και παράλληλα να περιηγηθούμε στην ατομική έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Βατόπουλου, μια έκθεση που προέκυψε από τις πρόσφατες μοναχικές περιπλανήσεις του στους δρόμους της Αθήνας.

Αναλυτικά η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε: Ασκληπιού 18 – Σόλωνος – Μασσαλίας – Ακαδημίας – Σίνα – Πανεπιστημίου – Ρήγα Φεραίου – Ακαδημίας – Μαυρομιχάλη – Δερβενίων – Ασκληπιού – Ερεσού – Μαυρομιχάλη – Μεθώνης – Ιπποκράτους – Ιπποκράτους 118.
Διάρκεια διαδρομής: 2 ώρες

Στο βιβλίο Περπατώντας στην Αθήνα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος φωτογραφίζει ιστορικά και άγνωστα κτίρια της πόλης, καταθέτοντας την προσωπική ματιά του. Από τα μεγαλοπρεπή νεοκλασικά μέχρι τα αφανή αριστουργήματα της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής αισθητικής, ο Νίκος Βατόπουλος μεταφέρει τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία του, περιδιαβαίνοντας και φωτογραφίζοντας σπαράγματα μνήμης και Ιστορίας.

Ελεύθερη συμμετοχή με απαραίτητη δήλωση στο τηλέφωνο 211 3003500 (εσωτ. 580) ή στο e-mail polychoros@metaixmio.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου
(ενότητα: «Αθηναϊκές Διαδρομές»), μια διεθνή διάκριση που έλαβε ο δήμος της Αθήνας και η πόλη μας από την UNESCO με διάρκεια ενός χρόνου, από τις 23 Απριλίου 2018 έως τις 22 Απριλίου 2019.