Α. Ώρα εκδήλωσης: 10 έως 11.15, 12.00 έως 13.15
Όριο συμμετεχόντων: έως 15 άτομα ανά γκρουπ (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο e-mail: archives@parliament.gr)
«Ανακαλύπτοντας (σ)τα αρχεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής» είναι ο τίτλος της δράσης που θα υλοποιήσει το Τμήμα Κοινοβουλευτικών Αρχείων της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων. Οι συμμετέχοντες στη δράση θα γνωρίσουν τα αρχεία και την ιστορία του Κοινοβουλίου, θα ενημερωθούν για τα στάδια διαχείρισης και τους τρόπους αξιοποίησής τους και παράλληλα θα περιηγηθούν στα εργαστήρια συντήρησης και ψηφιοποίησης.
Β. Ώρα εκδήλωσης: 10.00 έως 11.20, 11.30 έως 12.50, 13.00 έως 13.50
Όριο συμμετεχόντων: έως 25 άτομα ανά γκρουπ (απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο e-mail: reference@parliament.gr)
«Η Χάρτα, ο Ρήγας και η εποχή του» είναι ο τίτλος της δράσης του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Κάθε γκρουπ επισκεπτών, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο του Κοινοβουλίου θα διέρχεται του Περιστυλίου όπου εκτίθεται η Χάρτα.
Η περίοδος από το τέλος του 18ου αι. έως την Ελληνική Επανάσταση 1821 ομολογουμένως είναι από τις σπουδαιότερες της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Το φιλελεύθερο και ανθρωπιστικό μήνυμα της Γαλλικής Επανάστασης μετουσιώθηκε σε επαναστατικό κήρυγμα: liberté, egalité, fraternité και στη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τότε είναι που αρχίζει να ωριμάζει στη σκέψη του Ρήγα μεταξύ 1790 & 1796 η ιδέα της εξέγερσης των υπόδουλων λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μελετάει, μυεί, γράφει, δημοσιεύει. Η εκδοτική δραστηριότητα του Ρήγα είχε προφανείς πολιτικές επιδιώξεις. Αποσκοπούσε να σπείρει τον σπόρο μιας επαναστατικής προσπάθειας που θα ανέτρεπε τον οθωμανικό δεσποτισμό και θα επιτύγχανε την απελευθέρωση των Ελλήνων και τον άλλων βαλκανικών λαών. Ο κόσμος του ελληνισμού και η πολιτισμική και ηθική του λάμψη αναβίωναν με αμεσότητα στη Χάρτα της Ελλάδος 1797 η οποία απεικόνιζε ολόκληρη την περιοχή νότια του Δούναβη, τα νησιά του Αιγαίου και το δυτικό τμήμα της Μικράς Ασίας. Μια απεικόνιση της ελληνικής δόξας καταγράφοντας τόσο μια αντίληψη για το ελληνικό παρελθόν, όσο και ένα όραμα για το ελληνικό μέλλον.